Myjka wodno-powietrzna

Kategoria:

Opis

ZASTOSOWANIE

Myjka wodno-powietrzna jest urządzeniem bardzo uniwersalnym i umożliwia mycie praktycznie wszystkich owoców, a także większość warzyw. Dodatkowe zastosowanie różnych przystawek wspomagających jeszcze bardziej powiększa wachlarz przetwarzanego asortymentu. Dzięki swej uniwersalności można ją spotkać praktycznie w każdym zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego.

BUDOWA I ZASADA DZIAŁANIA

Myjka stanowi zwartą bryłę, umożliwiającą łatwy transport i integrację z różnego typu maszynami. Myjka składa się z dwóch wanien z wodą, przenośnika taśmowego, układu rurociągów zasilanych wodą obiegową, układu napowietrzania i układu sterowania. Głównym elementem myjki jest wanna górna w której odbywa się proces mycia. Dno tej wanny jest przystosowane do wyłapywania piasku, wykorzystując zjawisko „sedymentacji”. Tuż nad dnem zamontowany jest specjalny układ rurek napowietrzających, zasilanych wentylatorem boczno-kanałowym. Nad tym rurociągiem zamontowany jest perforowany blat ze specjalnymi przetłoczeniami wyłapującymi małe kamienie. W przedniej części wanny zamontowany jest przenośnik taśmowy wynoszący produkt. Taśma może być wyposażona w zabieraki jeżeli produkt jest „okrągły” i ma tendencję do spadania z taśmy. Pod górną wanną znajduje się druga wanna na wodę podczyszczoną. Pomiędzy nimi jest układ oczyszczania wody obiegowej z zanieczyszczeń stałych większych niż 1 mm. Układ ten w zależności od wersji maszyny może być zbudowany z sita „łukowego” lub z sita walcowego obrotowego z napływem zewnętrznym.

Dodatkowo nad wanną górną można zamontować przystawkę szczotkową lub grabkową. Przystawka szczotkowa poprawia efekt mycia dla produktów o zwartej budowie takich jak pomidory, ogórki, cebula. Przystawkę grabkowa używa się do mycia rabarbaru, pora, fasoli itp.

Przerabiany produkt powinien być dozowany do wanny górnej z odpowiednią, stałą wydajnością. Mycie odbywa się poprzez wymuszony ruch wody jak również poprzeć silne napowietrzenie wody, co poprawia efektywność odrywania się cząstek brudu. Specjalna dysza wodna zabudowana w tylnej ścianie wymusza ruch produktu w kierunku transportera wynoszącego. Intensywność mycia można regulować poprzez regulację siły strumienia wody z dyszy pchającej jak również prędkością taśmy przenośnika.

Opcjonalnie myjka może być wyposażona w elektroniczny układ dozowania kwasu cytrynowego lub detergentu z możliwością pomiaru stężenia.

W przygotowaniu.
Menu