Odszypułczarka do owoców jagodowych

Opis

ZASTOSOWANIE

Urządzenie służy do usuwania szypułek i resztek okwiatu z mrożonych owoców jagodowych takich jak:

czarna porzeczka, czerwona porzeczka, czarne jagody, agrest, czarny bez, żurawina, jarzębina, rokitnik itp.

Urządzenie nadaje się również do oddzielania odpadów i drobnych ścinków z zamrożonych warzyw, jak: groszek, fasola, pasternak, itp.

BUDOWA I ZASADA DZIAŁANIA

Budowa odszypułczarki oparta jest o zasadę działania podnośnika ślimakowego. Produkt podawany jest do kosza zasypowego urządzenia. Wewnątrz kosza znajduje się rozdrabniacz palcowy do wstępnego rozbicia dużych brył produktu. Rozdrabniacz jest konieczny, jeżeli przerabiany produkt podawany jest bezpośrednio z worków po leżakowaniu w komorze chłodniczej.

Zasadnicza część procesu odbywa się w korycie głównym które po zewnątrz wykonane jest z blachy perforowanej, a wewnątrz obraca się wał z nawiniętymi kawałkami zwojów ślimakowych oraz ze specjalnymi „bijakami”. Sita posiadają zapięcia do łatwego montażu, aby czas czyszczenia był jak najkrótszy. Do czyszczenia możemy też otwierać kosz zsypowy razem z rozbrylaczem. Rozbrylacz zapinany jest na szybkozłączki klamrowe i zabezpieczona jest wyłącznikiem krańcowym przed niekontrolowanym włączeniem urządzenia podczas mycia. Cały obszar sita zabudowany jest osłonami po bokach oraz tacą zsypową od spodu.

Stopień odszypułkowania reguluje się poprzez zmianę prędkości obrotowej wału głównego oraz przez zmianę kąta nachylenia koryta.

Jedną z opcji urządzenia jest zastosowanie sita samoczyszczącego, co umożliwia pracę na urządzeniu w sposób ciągły, bez przerw na czyszczenie.

Urządzenie posiada też możliwość pracy bez rozbrylania wstępnego.

W przygotowaniu.
Menu